Fleuriseren

 Dsc06384 Plukkend A
 
Boterbloemen, Pinksterbloemen, Madeliefjes; als kind kon ik ze al niet laten staan en bracht ze mee naar huis voor in een vaasje. En gelukkig... mijn moeder gaf daar altijd gehoor aan.
Ik pluk ze nog steeds graag, deze 3 soorten. En in de periode van 1988 tot het jaar 2000 nog vele soorten meer, maar ik maakte daar toen droogbloemencomposities van. FLEURISEREN, zoals ik deze uiting zelf noem.
Het is een heel afwisselende creatieve bezigheid, die bestaat uit vier verschillende fases in een jaar, die alle vier een andere, maar heerlijke beleving zijn:
 
~ Allereerst het materiaal verzamelen in het plukseizoen, dit is fase 1. 
Dit betekent 's zomers de natuur in: de bossen en duinen in, de heide op, langs waterkanten slenteren en op onkruidveldjes struinen; overal op zoek naar goed te verwerken bloemetjes, blaadjes, mossen en grassen.
 
~ Daarna begint - op dezelfde dag van het plukken - fase 2.
Dat is het leggen van het geplukte materiaal in de bloemenpers. Hierin wordt het materiaal namelijk geperst en gedroogd, en is daarna geschikt om te verwerken.
Om een mooi resultaat te krijgen worden de bloemetjes, blaadjes, mossen en grassen een voor een in de bloemenpers gelegd. Als het geplukte materiaal te groot is voor de pers dan worden delen ervan losgeknipt, en op die manier in de pers gelegd.
Mossen worden eerst uiteengerafeld, waardoor er kleine deeltjes vrijkomen die - na het drogen - te verwerken zijn.
 
~ Dan komt na 2 à 3 weken - als het geplukte materiaal gedroogd en droog genoeg is - fase 3, namelijk het leeghalen van de bloemenpers.
Hoe zal de oogst zijn? Altijd weer spannend, zeker voor soorten die je voor het eerst perst.
De kleinste bloemetjes gaan los in een vochtvrij doosje, om ze zo te bewaren voor gebruik. De grotere exemplaren laat ik tussen de vellen blanco papier liggen - precies zoals ze in de bloemenpers gelegd zijn - en gaan zo in zijn geheel in een grotere, vochtvrije doos.
 
De eerst 3 fases gebeuren voornamelijk in de lente en in de zomer.
 
~ Dan, als de blaadjes buiten beginnen te vallen... en er niet veel meer te plukken valt, begint voor mij fase 4, namelijk de periode waarin ik het geperste materiaal probeer te verwerken tot een compositie.
En zo heeft het plukseizoen plaatsgemaakt voor het plakseizoen!
 
Mijn liefde voor bloemen, het prachtige gedroogde materiaal en een uitgeknipt plaatje (bijv. een vaasje, een vlinder, een strikje) zijn voor mij de perfecte combinatie om mij te laten inspireren tot een droogbloemencompositie, die ik een FLEURISANT noem.
 
Op deze website vind je onder de categorie Fleurisanten en onder de categorie Natuurfotografie foto's van mijn 38 Fleurisanten.
 
 
 
Dat ze je mogen aanspreken...